Maar liefst 95% van de bevolking is christen. Toch is er een sterke toename van christenvervolging. Enkele jaren geleden stond het land nog als stabiel te boek. Tegenwoordig neemt president Ortega steeds meer afstand van democratische beginselen en mensenrechten. Hij ziet de kerk als een bron van destabilisatie. En juist kerken spreken zich openlijk uit tegen onrecht, schending van mensenrechten en inmenging van de regering in democratische processen.
Daarom worden christenen geassocieerd met oppositie en beschouwd als tegenstanders van het regime. Dit heeft geleid tot intimidatie, arrestaties, ontvoeringen, gerechtelijke vervolging en uitzetting van kerkleiders. Ook de toenemende corruptie en drugshandel spelen een rol in de vervolging van christenen. Criminele organisaties werken samen met de regering om tegenstanders te onderdrukken. Christenen zijn hierdoor extra kwetsbaar, omdat ze nergens terecht kunnen voor bescherming.
Voor christenen in Nicaragua is het leven buitengewoon problematisch geworden. De overheid doet er alles aan om christenen de mond te snoeren en hen een slechte naam te bezorgen. Zo keert zelfs de bevolking de kerk de rug toe. Sinds Ortega aan de macht kwam, moesten christelijke scholen en tv-stations hun deuren sluiten. Ook christelijke liefdadigheidsinstellingen zijn gestopt met hun werkzaamheden. Kerken worden vernield en diensten verstoord. Er is veel angst onder christenen.
- Bid voor de regering, in het bijzonder voor Ortega. Dat de autoriteiten stoppen met het belagen van christenen.
- Bid om wijsheid voor de kerken en hun leiders en vraag God hen te beschermen en ondersteunen.
- Bid dat voorgangers gesterkt worden en christenen leren hoe ze kunnen omgaan met vervolging.
Bron: Open Doors
Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn