Wat inwoners in China doen, waar ze online geld aan uitgeven, met wie ze contact hebben en waarin ze geïnteresseerd zijn, de overheid houd haar burgers goed in de gaten. Hiervoor worden onder andere bewakingscamera’s met gezichtsherkenning en kunstmatige intelligentie ingezet. Door de toenemende controle en beperkingen worden veel huiskerken gedwongen te stoppen. Er zijn arrestaties van kerk-leiders, inbeslagname van christelijke materialen en kerken die hun deuren gedwongen moeten sluiten.
Volgens de grondwet is China atheïstisch. De Communistische Partij ziet het christelijk geloof als een bedreiging voor haar macht. De overheid wil burgers in het gareel houden, daarom wordt de greep op de samenleving, inclusief alle religieuze activiteiten, verstevigd. Communistische waarden worden via de media, het hoger onderwijs en zelfs in het buitenland aan de burgers gepropageerd. De overheid waarschuwt inwoners voor religieuze groeperingen en stimuleert hen om ‘illegale’ activiteit te melden.
Met de invoering van een strenge godsdienstwet in 2018 kwamen veel jonge Chinezen voor het eerst in aanraking met geloofsvervolging. Iedereen die een kerk bezoekt, wordt geregistreerd. Jongeren onder 18 mogen niet naar de kerk, scholen pakken christelijke leerlingen aan. Steeds meer gelovigen komen in kleine groepen bijeen of online. Dit laatste is moeilijk nu de overheid scherper let op online activiteit. Vrijwel alle kerken staan onder druk om de communistische ideologie te onderwijzen.
- Bid voor de jonge Chinese christenen. Bid dat er mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten en samen te groeien in het geloof.
- Christenen hebben het moeilijk met toezicht en strenge regelgeving door de overheid. Bid dat ze ondanks deze beperkingen blijven vertrouwen op de Here God
- Dank voor de moed van Chinese gelovigen. Bid dat de kerk in China groeit, ondanks de toenemende vervolging.
Bron: Open Doors
Marcel Ticheler,
Raad van Kerken Nijverdal / Hellendoorn